Hvert år har vi mange faste temadage og – uger, heriblandt:

DEMOKRATI-ugen:
Højbjerg Privatskole deltager i den nationale demokrati-uge som afholdes i uge 12 i hele landet.

Eleverne arbejder med nøglebegreber som demokrati, frihed og menneskerettigheder. Eksempler inkluderer diskussioner om grundloven, FN’s børnekonvention og verdensmålene. Øvelser som „Skibet er ladet med rettigheder‟ lærer eleverne at prioritere demokratiske værdier og rettigheder i opbygningen af et nyt samfund.

Demokratiugen er en vigtig del af skolens arbejde med frihed og folkestyre, da den giver eleverne en forståelse af, hvordan demokrati er mere end blot et politisk system, men også en måde at leve på. Undervisningen om demokrati omfatter begreber som valg, repræsentation, lighed, rettigheder og pligter. For eksempel får eleverne mulighed for at undersøge og reflektere over, hvordan folketingsvalg og beslutningsprocesser fungerer, og hvordan deres stemme – som fremtidige vælgere – vil have indflydelse på samfundets udvikling.

I de yngre klasser lærer eleverne om demokrati gennem enkle øvelser og aktiviteter, som f.eks. at lave en “klassens grundlov”, hvor de selv får mulighed for at definere de regler og værdier, de synes er vigtige for deres fællesskab. Gennem disse aktiviteter lærer de om vigtigheden af at lytte til hinandens meninger og træffe beslutninger i fællesskab. For ældre elever bliver diskussionen mere kompleks, hvor de arbejder med begreber som repræsentativt demokrati og direkte demokrati, og reflekterer over, hvordan de forskellige styreformer kan fungere i praksis.

Skolens lærere har udarbejdet en samling af tekster der fortæller mere om ugen. Klik hér og læs mere om DEMOKRATI-ugen..

SKOLEVALG – Praktisk forståelse af demokrati

En anden vigtig aktivitet, som understøtter skolens arbejde med demokrati, er deltagelse til skolevalg, hvor vi inviterer repræsentanter fra forskellige politiske partier til at holde paneldebatter. Denne aktivitet giver eleverne en praktisk forståelse af, hvordan politiske beslutninger træffes, og vigtigheden af at stemme i fx folketingsvalg. Eleverne lærer, at hver stemme tæller, og at deres mening har betydning i et demokratisk samfund.

TRIVSELSDAG

Trivselsdagen spiller en vigtig rolle i at understøtte de demokratiske værdier, der bliver fremmet i demokratiugen, ved at sætte fokus på samvær, inklusion, kommunikation og konfliktløsning. Eleverne lærer, hvordan de kan skabe et positivt og respektfuldt fællesskab, og hvordan de kan tage ansvar for både deres egen trivsel og for andres trivsel. Et demokratisk samfund kræver, at alle medlemmer behandles med respekt og får mulighed for at blive hørt – og dette starter i klasseværelset.

I trivselsdagene arbejder vi med ulvesprog og girafsprog, hvor eleverne lærer at udtrykke sig på måder, der ikke skader andre, men fremmer samarbejde og forståelse. Vi introducerer også begrebet konfliktløsning, og eleverne arbejder med modeller som Hjerte-Pære-Pil og konflikttrappen for at lære, hvordan man kan håndtere konflikter på en konstruktiv måde. Dette er en vigtig færdighed i et demokratisk samfund, hvor mennesker med forskellige holdninger og synspunkter mødes og skal finde løsninger sammen.

UGE 6

I uge 6 arbejder vi med flere emner, der er centrale for både trivsel og forståelse af samfundet. Ugen byder på undervisning, der strækker sig over flere klassetrin, og som kombinerer arbejdet med følelser, kroppen og trivsel.

Mellemtrinnet diskuterer i denne uge pubertetens fysiske og følelsesmæssige forandringer, mens udskolingselever arbejder med temaer som normer og ligestilling. For eksempel diskuterer de, hvordan samfundsnormer kan påvirke køn og forventninger, hvilket styrker elevernes evne til at reflektere over sociale strukturer.

Desuden undervises der om abortrettigheder, hvor eleverne lærer om historiske og nutidige perspektiver på emnet. Diskussionerne fokuserer på både juridiske og etiske aspekter, hvilket fremmer elevernes forståelse af individuelle valg og samfundets ansvar i forhold til køn og reproduktive rettigheder.

* Materialer fra undervisningsportalen i ”Sex & Samfund” bliver brugt som kilde i denne uge. (https://sexogsamfund.dk/undervisning/grundskole)

* Vi har en tradition om at skolens sundhedsplejerske reserveres for at afholde deres obligatoriske undervisningsforløb, som omhandler pubertet og seksuel undervisning.

• 0.-1. Klasse (Følelser): Eleverne arbejder med temaet „følelser‟, hvor de lærer at sætte ord på følelser som vrede, generthed, skuffelse, tristhed og bekymringer. De ser film som „Luk op, luk i‟ og arbejder med pyt-knap-bøger og fælles rytme gennem musik.

• 2.-3. Klasse (Krop og Sanser): Eleverne lærer om kroppens funktioner og sanser gennem et hæfte og aktiviteter, som fremmer samarbejde og fællesskab. De øver sig på at håndtere følelser og spiller fællesskabslege.

• 4.-5. Klasse (Pubertet og Krop): Der arbejdes med puberteten og kroppens funktioner. Eleverne undersøger kroppens organer i små grupper og deltager i opgaver om køn og fysiske ændringer under puberteten.

• 6.-9. Klasse (Kroppen og Samfund): Eleverne lærer om hormonernes funktion, køn og normer gennem materiale fra Sex og Samfund, herunder temaer som digital trivsel og samtykke. I samfundsfag og engelsk arbejder eleverne med kønsnormer, ligestilling og forandringer i samfundet.

LÆSEDAGEN

Som en del af vores årlige læsedag inviterer vi inspirerende forfattere til at holde oplæg for eleverne. Forfatterne fortæller om deres kreative processer, hvad der motiverer dem til at skrive, og hvordan deres bøger bliver til. Dette giver eleverne mulighed for at møde litteraturen på en mere personlig måde og vækker ofte interessen for at læse og skrive. Samtidig giver det en indsigt i, hvordan litteratur kan være en platform for at udtrykke ideer, følelser og kultur.

TRAFIK

Trafiksikkerhed er en vigtig del af elevernes hverdag, og derfor prioriterer vi at give dem konkrete værktøjer til at færdes sikkert i trafikken. Vi inviterer eksperter fra Sikkertrafik til at holde oplæg og workshops for eleverne. Her lærer de om trafikregler, sikker adfærd i trafikken og hvordan man navigerer i forskellige trafiksituationer som cyklist, fodgænger eller passager. Undervisningen er praktisk orienteret og tilpasset elevernes alder, så de bliver godt klædt på til at færdes sikkert uden for skolens rammer.

MUSIK/DRAMA

Musik og drama spiller en central rolle i skolens kultur og kreativitet. Hvert år får vi besøg fra Aarhus Musikskole, som tilbringer en uge sammen med eleverne. I løbet af denne uge skaber eleverne i samarbejde med professionelle musikere en musical, som præsenteres for både skolen og til den årlige sommerfest.

SKOLERNES MOTIONSDAG

Under skolernes motionsdag, som afholdes den sidste fredag inden efterårsferien, styrker vi fællesskabet og sætter fokus på både fysisk og mental velvære. Eleverne inddeles i grupper efter alder, hvor indskolingen og udskolingen deltager i aktiviteter, der er tilpasset deres niveau og behov. Dagen afsluttes med fælles aktiviteter, hvor vi synger fællessange og ønsker hinanden en god efterårsferie.

KREA-ugen:

I KREA-ugen får vores elever mulighed for at udfolde sig i praktisk-musiske-fag, såsom billedkunst, håndarbejde, sløjd, design, medieværksted og hjemkundskab. Med et overordnet tema kaster vores elever sig ud i de forskellige områder. Indtil videre har vi haft følgende emner:

⁃ Middelalderen
⁃ Eventyr
⁃ Ispinde-projekt
⁃ Science
⁃ Landsbyen i Danmark
⁃ og mange andre spændende overskrifter