Med formålet at skabe gode rammer for sund mad og måltider og dermed støtte op om elevernes generelle sundhed, trivsel og læring, har vi på HBPS udfærdiget vejledende:

.

Retningslinjer for sund kost.

.

MORGENMAD

Vi forventer, at alle elever har spist et sundt morgenmadsmåltid, da forudsætningen for en god start på dagen er et godt og sundt morgenmåltid.

Det er med morgenmaden børnene bliver undervisningsparate, motiverede og får energi til hjernen.

Når børn ikke får morgenmad eller et sundt morgenmåltid er de typisk trætte og ukoncentrerede i skolen.

Et sundt morgenmåltid kan bestå af proteiner, sunde fedtstoffer og masser af fibre. Med et sådan morgenmåltid, vil børnenes blodsukker være stabilt langt op af dagen.

.

MADPAKKE

Vi forventer, at eleverne medbringer sunde og mættende madpakker, da en god start på dagen følges op af gode madpakker.

Dette er vigtigt for at børnene fortsat er undervisningsparate, motiverede og har energi til hjernen i løbet af dagen. Sunde madpakker hjælper samtidig til at opbygge gode kostvaner.

En sund madpakke kan bestå af 5 grundelementer:

Grønt – gnavegrønt og salat

Fibre – brød (helst rugbrød eller meget groft brød, grov pasta, bulgur osv.

Protein – kød, ost, æg eller fisk (mindst en gang om ugen)

Fedtstoffer – børn har brug for en smule sunde fedtstoffer hverdag (f.eks. nødder uden salt og gode olier)

Frugt – som det friske og søde

Med hensyn til drikkevarer, er det sundest, at børnene slukker deres tørst med vand.

Vi henstiller derfor kraftigt til, at forældrene husker børnenes sunde madpakker samt drikkedunke.

Der skal skabes en god atmosfære under spisningen. Dette betyder, at vi gør spisningen til en fælles oplevelse ved, at vi spiser sammen med eleverne og vi skaber ro til spisningen ved, at alle skal blive siddende ved bordet ca. et kvarter.

Når vi laver eller serverer mad på skolen vil vi prioritere sunde madvare og ingredienser.

.

DET USUNDE

Sukker er hurtigt omsætteligt og giver hurtig energi, men den forsvinder lige så hurtigt igen. Når kosten bliver sukkerholdig bliver børnene hyperaktive og ukoncentrerede, og efter lidt tid vil de føle træthed.

Derfor henstiller vi kraftigt til, at børnene ikke har følgende fødevarer med:

Alt slik, chokolade, chips, kage, müslibarer, nudler, juice, kakaomælk, saftevand, sodavand samt ernæringsmæssigt sidestillede fødevarer.

.

ENERGIDRIKKE

Energidrikke er læskedrikke med et højt indhold af koffein. Hjernen er under stor udvikling indtil 18 år, og den er derfor langt mere følsom overfor koffein, end voksnes hjerner er. Koffein i større mængder kan give bivirkninger for børn og unge under 18 år, såsom hovedpine, uro, irritabilitet, nervøsitet, angst og søvnløshed. Derudover er det muligt, at hjerneudviklingen påvirkes af koffein. Energidrikke er på ingen måde tilladt på HBPS på grund af ovenstående risikoer.

.

SÆRLIGE LEJLIGHEDER

Kager, slik og juice er tilladt på mærkedage, f.eks. skolefest, karameldage, terminsprøver og fødselsdage. Vi henstiller til, at forældre begrænser de søde sager ved fødselsdagsuddeling i klassen og vælger alternativer som f. eks. boller, frugtspyd, bær, sunde kager eller lignende. Dette uddeles først efter frokosten er spist.

Hvis vi oplever at kostpolitikken ikke følges, vil vi, i nødvendig omfang, kontakte de pågældende forældre.

.

RESUME

Vi forventer at børnene;

  • spiser en god og nærende morgenmad
  • medbringer sunde og mættende madpakker.
  • husker deres drikkedunk.
  • ikke har sukkerholdig, usunde fødevarer mad.
  • får kager, slik mm. kun i forbindelse med særlige lejligheder

.

Se evt. gode råd til madpakken her:

https://altomkost.dk/materialer/publikation/pub/hent-fil/publication/gimadpakken-en-haand-godt-for-sundhed-og-klima