Med formålet at skabe gode rammer for sund mad og måltider og dermed støtte op om elevernes generelle sundhed, trivsel og læring har vi på HBPS udfærdiget vejledende

retningslinjer for sund kost.

MORGENMAD

Vi forventer, at alle elever har spist et sundt morgenmadsmåltid, da forudsætningen for en god start på dagen er et godt og sundt morgenmåltid.

Det er med morgenmaden bliver børnene undervisningsparate, motiverede og har brændstof/energi til hjernen.

Når børn ikke får morgenmad eller et sundt morgenmåltid (indeholder for meget sukker) er de typisk trætte og ukoncentrerede i skolen.

MADPAKKE

Vi forventer, at eleverne medbringer sunde og mættende madpakker, da en god start på dagen følges op af gode madpakker.

Det er vigtigt for at sørge for børnene er fortsat er undervisningsparate, motiverede og har energi til hjernen i løbet af dagen. Sunde madpakker hjælper samtidig til at opbygge gode kostvaner.

En sund madpakke kan bestå af 5 grundelementer:

Grønt – gnavegrønt, salat eller pålæg

Brød – helst rugbrød eller groft brød

Pålæg – kød, ost eller æg

Fisk – mindst en slags fiskepålæg om ugen

Frugt – som det friske og søde

Med hensyn til drikkevarer, er det sundest for børnene slukker deres tørst med vand eller mælk. Vi henstiller derfor kraftigt til, at forældrene husker børnenes sunde madpakker samt drikkedunk med.

Der skal skabes en god atmosfære under spisningen. Dette betyder, at vi gør spisningen til en fælles oplevelse ved, at vi spiser sammen med eleverne og vi skaber ro til spisningen ved, at alle skal blive siddende ved bordet ca. et kvarter.

Når vi laver/serverer mad på skolen vil vi prioritere sunde madvare/ingredienser.

DET USUNDE

Sukker er hurtig omsættelig og giver hurtig energi, men den forsvinder lige så hurtigt. Når kosten bliver sukkerholdig bliver børnene hyperaktive og ukoncentrerede.

Derfor henstiller vi kraftigt til, at børnene ikke har følgende fødevarer med:

Chokolade, kage, nudler, slik, juice, kakaomælk, saftevand, sodavand samt ernæringsmæssigt sidestillede fødevarer.

ENERGIDRIKKE

Energidrikke er læskedrikke med et højt indhold af koffein. Hjernen er under stor udvikling indtil 18 år, og den er derfor langt mere følsom overfor koffein, end voksnes hjerner er. Koffein i større mængder kan give bivirkninger for børn og unge under 18 år såsom uro, irritabilitet, nervøsitet, angst og søvnløshed. Derudover er det muligt, at hjerneudviklingen påvirkes af koffein. Energidrikke er på ingen måde tilladt på HBPS på grund af ovenstående risikoer.

SÆRLIGE LEJLIGHEDER

Kager, slik og juice er tilladt på mærkedage, f.eks. skolefest, karameldage, terminsprøver og fødselsdage. Vi henstiller til, at forældre begrænser de søde sager ved fødselsdagsuddeling i klassen og vælge alternativer som f. eks. boller, frugtspyd, bær, sundt kager eller lignende. Dette uddeles først efter frokosten er spist.

Hvis vi oplever at kostpolitikken ikke følges vil vi, i nødvendig omfang, kontakte de pågældende forældre.

RESUME

Vi forventer at børnene;

  • medbringer sunde og mættende madpakker.
  • husker deres drikkedunk.
  • ikke har sukkerholdig, usunde fødevarer mad.
  • kan få kager, slik mm. kun i forbindelse med særlige lejligheder

Se evt. gode råd til madpakken her:

https://altomkost.dk/materialer/publikation/pub/hent-fil/publication/gimadpakken-en-haand-godt-for-sundhed-og-klima